Az interkulturális coaching a tradicionális coaching folyamatnak egy kreatívabb megközelítése, amely a coaching folyamat eredményét és hatásait mélyíti el.

A koronavírus járvány a kultúrát és társadalmi szokásokat változtatja meg alapjaiban. A válság hatására megváltoznak a társadalom működését, a társas viselkedést meghatározó normák, értékrendek. A vírus után ugyanazon paradigmák mentén folytatjuk életünket, vagy új szemléletmódok alapján nyitunk ablakokat a megváltozott világra? Az interkulturális coaching harcba hívja kulturális alapforrásainkat és elveinket, az eredeti határok átlépésére ösztönöz és újító megoldások megtalálására serkent. Most minden nyitva áll, minden lehetséges. Készen áll a változásra?

Ha szüksége van egy szemléletváltó támogatásra, amely segít továbblépni és eligazodni a megváltozott világban, vegye fel velem a kapcsolatot!

Ha szeretné elolvasni gondolataimat a kultúra értelmezéséről, klikkeljen ide!

Home office: az új vállalati munkakultúra
További részletekért klikkeljen ide!

KKV vezetői kultúraváltás
További részletekért klikkeljen ide!

Ha többet szeretne tudni az interkulturális coachingról, görgessen lejjebb…

KEZDJÜK AZ ELEJÉN: MI A COACHING ?

A XVI. században kocsinak nevezték el a lóvontatású közlekedési eszközt. A kocsi elején, a bakon ült a „kocsis”, akinek feladata igen diszkrét, ámde alapvető volt: elvezetni, elkísérni utasait egyik pontból a másikba, átsegítve őket különféle akadályokon. Azaz ő volt a korabeli coach?  

A coaching valójában azóta létezik, amióta az ember képes a párbeszédre. Két ember találkozik, az egyik elmondja problémáját, elakadásait, a másik meghallgatja, és véleményt alkotva próbálja átsegíteni társát a nehézségeken… Azt is mondhatjuk, a coaching egy velünk született, mindennapi és alapvető tevékenység, mint a lélegzés, alvás, mozgás.  

Valóban, ez egy régóta élő módszer, amely mindig alkalmazkodik a kor szükségleteihez és kihívásaihoz. Mára a coaching egy szakma lett. Egy bizalmi viszonyon alapuló segítő folyamat, ami nem tanácsadás, nem tréning és nem pszichoterápia. Az üzleti coach a munkájában különböző segítő szakmák „szerszámait” ötvözi a menedzsment és vállalatvezetési ismeretekkel, amelyek segítségével megfelelő válaszokra találhatunk az üzleti élet szereplőinek (vállalatok, vezetők, munkatársak) kihívásaira.   

Bár az idők folyamán a coaching kellékei változtak, a célja ugyanaz maradt: segítségnyújtáson alapuló szakértő kíséret.   

MIÉRT INTERKULTURÁLIS COACHING?

Mert „nem egy nyelvet beszélünk”…

Nemzetközi, interkulturális, multikulturális, multinacionális… Szavak, amelyek mindennapjaink részévé váltak, és ma már a vállalatvezetés szempontjából alapvetőnek számítanak. De nem csupán a globalizáció hatásáról beszélhetünk, sokkal inkább más kultúra, más szokások, új normák felé való nyitás szükségszerűségéről. Ez az új szemlélet napjainkban az üzleti élet minden szereplőjét érinti.

Az interkulturális coaching segít, ha felmerültek Önben az alábbi kérdések:
Készen állok a szükségszerűvé váló változásokra? Hogyan határozom meg saját identitásom? Hol és hogyan találhatok közös pontokat munkatársaimmal, hogy az együttdolgozás, az együttműködés könnyebb és hatékonyabb legyen? Hogyan változnak emberi kapcsolataim a kulturális különbözőségek, az eltérő és megújuló társadalmi szokások hatására?

A coaching folyamatban az interkulturalitás jelen van:

 • amikor a kulturális, társadalmi különbségekből származó speciális problémák megoldását coaching folyamat segítségével keressük
 • amikor a kulturális, társadalmi különbségekből származó problémákat konstruktív módon felhasználjuk mindennapi működésünkben a siker érdekében

A coaching folyamat célja, hogy a kulturális, társadalmi különbségekből a lehető legtöbb előnyt gyűjtse össze és fordítsa azt saját személyes fejlődése és vállalkozása hasznára.

Az interkulturális coaching folyamat célja, hogy jobban megértse és elfogadja
– az új normákat, az újfajta társadalmi működést és annak hatásait
– az elengedhetetlen és szükségszerű változást

– a folyamatos versenyhelyzetet
– viszonyát saját személyiségéhez
– a hierarchiához való alkalmazkodását
– a munkatársaival és környezetével való kapcsolatát
– a különböző gondolkodásmódokat, szemléletmódokat
– az összetett kommunikációs módokat
amely azonos kultúrán belül is nehézséget okozhat, de annál sokkal nehezebb más kultúrából származó emberekkel, más kultúrákkal kapcsolatos, és más hozzáállást és gondolkodásmódot megkívánó helyzetekben.

MILYEN PROBLÉMÁKAT OLDHAT MEG AZ INTERKULTURÁLIS COACHING SEGÍTSÉGÉVEL?

ha

 • megváltozott kulturális és társadalmi szokásokhoz kell alkalmazkodnia
 • sokszínű kulturális háttérrel rendelkező csapatban dolgozik
 • más országban vállal munkát
 • nemzetközi csapatban, csapattal dolgozik
 • külföldi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozik

És  / vagy

 • új feladatok, új kihívások előtt áll
 • rutinszerű, mindennapi működésében változást szeretne
 • munkájában, munkahelyén elakadásai vannak
 • konfliktusai vannak munkatársaival
 • döntéshozatali problémái, dilemmái vannak
 • kommunikációs problémái vannak
 • vezetői feladataiban nehézségei adódtak

De az is lehet,

 • még nem tudta a problémát pontosan megfogalmazni, de azt érzi, valami nagyon nincs rendben

Egy biztos: szüksége van olyan személyre szóló szemléletváltó folyamatra, amely segít önmaga jobb megismerésében, az új helyzetekhez való alkalmazkodásban, a probléma tisztázásában és másképpen való megvilágításában, ezáltal annak megoldásában.

Vegye fel velem a kapcsolatot!

Egy ingyenes ismerkedő beszélgetés keretében kiderül mindkettőnk számára, tudunk-e együtt dolgozni azon, hogy Ön megtalálja a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek a problémával való szembesüléskor felmerülnek.